Branża gastronomiczna w naszym kraju ma wiele obowiązków, jakie są do dopełnienia. Jednym z nich jest zadbanie o należytą jakość wypuszczanych do kanalizacji ścieków, a to regulują przepisy prawa. Jeśli jakaś kuchnia używa większą ilość różnych tłuszczy, to wówczas nie można takich ścieków bezpośrednio odprowadzać, a wcześniej muszą one być dobrze oczyszczone.
Do tego są wykorzystywane specjalne separatory, jakich montaż jest w wielu przypadkach niezbędny. Jeżeli jakaś restauracja czy bar tego typu sprzęt musi zamontować, to trzeba to zrobić w odpowiedni sposób. Istotne przede wszystkim jest to, aby przegląd separatorów nie miał problemów z dostępem. Firmy zajmujące się takim serwisem dysponują wprawdzie odpowiednim sprzętem, ale niekiedy trafiają się przypadki, że nawet on nie pomoże.
Wówczas należy sobie radzić w inny sposób, ale z tym wiązać się też będzie zupełnie inna czyszczenie separatorów cena za nietypowe usługi. Jeśli więc ktoś nie chce niepotrzebnie płacić za dużo, to powinien wszystko zrobić zgodnie z zasadami. Systematyczne czyszczenie separatorów tłuszcz jest bardzo ważne, gdyż separatory dość szybko się zapychają.
Jeżeli przez dłuższy czas zgromadzony tłuszcz nie będzie z nich odciągnięty, to w pewnym momencie zacznie się przelewać do kanalizacji, a to jest zabronione. Terminy przyjazdów najlepiej uzgodnić z firmą, która zajmować się będzie wszystkim. A będzie to uzależnione od pojemności zbiornika i pojemności ścieków, które będą do odfiltrowania.