Organiczny związek chemiczny czyli kofeina występująca w kawach i czekoladach niesie za sobą wiele kłopotów. Ma ona właściwości psychoaktywne. Dodawana jest ona do wielu napojów energetycznych oraz słodyczy, których zadaniem jest pobudzenie osoby, która z tego korzysta. Podobne właściwości posiada teina, jaka jest nadrzędnym składnikiem herbat. Działa ona dużo wolniej lecz dłużej niż kofeina, w celu zachowania w jak najdłuższym czasie sprawności fizyczne oraz psychicznej.
Picie kawy lub kofeiny w sporych ilościach jest niezmiernie niebezpieczne. Przede wszystkim wpływa na kłopoty z sercem, może powodować zgagę itp. Badacze stwierdzili, że kofeina może doprowadzić nawet do śmierci jeśli w ludzkim ciele ilość tego związku przekroczy 10 gramów. Jest to około 40- 120 filiżanek kawy. Szczególną uwagę muszą zwrócić damy jakie są w ciąży. Nosząc pod piersią swoja pociechę nie mogą nadużywać tych związków ponieważ dawka nawet o połowę mniejsza dla noworodka ma okazję być śmiertelna.
Nie oznacza to, że mamy w każdym calu zrezygnować z tych napoi – przetestuj kawiarka do kawy. Należy po prostu kontrolować się pod względem ilości. Jeżeli dojrzejemy, iż jesteśmy zbytnio pobudzeni, serce bije, jak by miało zaraz wyskoczyć nam z piersi należy skonsultować się z lekarzem i ograniczyć teina czy kofeinę do minimalnych porcji a najlepiej przestać je używać na pewien czas. W Polsce kultura picia herbaty nie jest bogata, jednakowoż to powoli się zmienia. Polacy coraz entuzjastyczniej sięgają po rozmaitego typu gatunki herbat doceniają Ci rozpoznając jej atuty oraz smak. Herbata doceniana jest szczególnie przez Chińczyków i Anglików.