Skąd pochodzi tradycja łamania się opłatkiem

Zdecydowana większość z nas nie może sobie wyobrazić wigilijne wieczerzy bez dzielenia się opłatkami. Ten cienki, biały kawałek chleba symbolizuje bardzo dużo, ponieważ chleb jest w końcu jednym z najważniejszych symboli dobrobytu i szczęścia. Taka tradycja powstała dawno temu, bowiem już w pierwszych wiekach chrześcijaństwa, gdzie była symbolem komunii duchowej. Z upływem czasu zaczęto opłatki zabierać do domów, dla osób jakie z różnego powodu nie mogły uczestniczyć w nabożeństwie, aby w pewnym momencie zostać jednym z ważniejszych symboli bożonarodzeniowych.

Jak się okazuje utrzymywanych nie tylko w naszym kraju, ale też chociażby w Czechach, na Słowacji i we Włoszech. Same oplatki mają postać cienkich płatków z chleba. Najczęściej posiadają biały kolor, ale można też znaleźć w sprzedaży wersje kolorowe, przeznaczone dla zwierząt. W naszej tradycji jest nakazane, aby na wigilię łamać się opłatkiem białym, i to takie właśnie najczęściej pojawiają się na stołach wigilijnych. Opłatki na święta robi się jedynie z białej mąki i wody, bez żadnych dodatków.

Z wymieszanej porządnie masy formuje się cieniutkie płatki, jakie następnie są wypiekane w piecu przez kilka minut, a potem cięte oraz pakowane. Produkcja opłatków jest wykonywana przez cały rok, lecz największe jej spiętrzenie przypada na okres między wrześniem a grudniem. Normalne opłatki można dostać we wszystkich sklepach, a jeśli ktoś będzie chciał mieć je poświęcone, to musi się po nie wybrać do jakiegoś kościoła.

+Tekst Sponsorowany+

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić